Which one of the following elements exhibits the greatest tendency to lose electrons ?

3 mins read

Q1691. Which one of the following elements exhibits the greatest tendency to lose electrons ?
(a) Fluorine (b) Lithium
(c) Oxygen (d) Zinc
Ans: (b)
________________________________________
Q1692. Nucleons are regarded as composites sub-particles known as
(a) Mesons (b) Quarks
(c) Leptons (d) Photons
Ans: (b)
________________________________________
Q1693. The alkoloid naturally found in coffee, cocoa and cola nut is
(a) Cocaine (b) Morphine
(c) Tannin (d) Caffeine
Ans: (d)
________________________________________
Q1694. Which of the following is very reactive and kept in kerosene?
(a) Sodium (b) Potassium
(c) Iodine (d) Bromine
Ans: (a)
________________________________________
Q1695. The moderator used in a nuclear reactor is
(a) Uranium
(b) Radium
(c) Ordinary water
(d) Graphite
Ans: (c)
________________________________________
Q1696. Hydrochloric acid is also known as
(a) Galic acid
(b) Picric acid
(c) Muriatic acid
(d) Chloric acid
Ans: (c)
________________________________________
Q1697. Which one of the following mineral does not contain oxygen ?
(a) Haematite (b) Bauxite
(c) Cryolite (d) Calcite
Ans: (c)
________________________________________
Q1698. The gas produced in marshy places due to decomposition of vegetation is
(a) Carbon monoxide
(b) Carbon dioxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Methane
Ans: (d)
________________________________________
Q1699. Number of neutrons in an atom of hydrogen is
(a) One (b) Zero
(c) Two (d) Three
Ans: (b)
________________________________________
Q1700. When a bond is formed between two atoms, the energy of the system will
(a) increase
(b) decrease
(c) remain the same
(d) may increase or decrease
Ans: (c)
Q1701. Brass contains
(a) Copper and Zinc
(b) Copper and Tin
(c) Copper and Silver
(d) Copper and Nickel
Ans: (a)
________________________________________
Q1702. A solution is
(a) a homogeneous mixture of two or more substances
(b) a solid dissolved in a liquid
(c) a solid dissolved i water
(d) a mixture of two liquids
Ans: (a)
________________________________________
Q1703. Which one of the following elements is an example of noble gas ?
(a) Nitrogen (b) Hydrogen
(c) Chlorine (d) Helium
Ans: (d)
________________________________________
Q1704. Nitrogen in water is commonly found in the form of
(a) Nitrous oxide (b)Nitrate
(c) Nitric oxide (d)Nitrite
Ans: (b)
________________________________________
Q1705. Water gas is the combination of
(a) CO and H2 (b)CO2 and H2
(c) CO and H2O(d)CO2 and CO
Ans: (a)
________________________________________
Q1706. Which one of the following is found in Vinegar ?
(a) Acetic acid
(b) Propionic acid
(c) Formic acid
(d) Butyric acid
Ans: (a)
________________________________________
Q1707. Most commonly used bleaching agent is
(a) Sodium chloride
(b) Alcohol
(c) Carbon dioxide
(d) Chlorine
Ans: (d)
________________________________________
Q1708. Heavy metals got their name because compared to other atoms they have
(a) Higher densities
(b) Higher atomic masses
(c) Higher atomic numbers
(d) Higher atomic radii
Ans: (b)
________________________________________
Q1709. The soft silvery metalic element which ionizes easily when heated or exposed to light and is present in atomic clocks is :
(a) Cerium (b) Cesium
(c) Calcium (d) Califonrium
Ans: (b)
________________________________________
Q1710. Which one of the following does not contain silver ?
(a) Horn silver
(b) Ruby silver
(c) German silver
(d) Lunar caustic
Ans: (c)
________________________________________
Q1711. Chemical composition of heavy water is :
(a) H2O2 (b) H2O
(c) HDO (d) D2O
Ans: (d)
________________________________________
Q1712. Dry ice is the solid form of :
(a) Air
(b) Carbon di–oxide
(c) Nitrogen (d) Water
Ans: (b)
________________________________________
Q1713. Air is said to be saturated when :
(a) it contains maximum content of water vapour
(b) its pressure is minimum
(c) its thickness is maximum
(d) it blows over the barren land
Ans: (a)
________________________________________
Q1714. Iron filings can be separated from a heterogenous mixture using the technique of :
(a) Sublimation
(b) Magnetization
(c) Sedimentation
(d) Evaporation
Ans: (b)
________________________________________
Q1715. Organic food is supposed to be better for human consumption because :
(a) It is grown in glass house & air tight environment.
(b) It is grown without the use of chemicals & synthetic pesticides.
(c) It depends on chemicals & fertilizers.
(d) It is too expensive to buy.
Ans: (b)
________________________________________
Q1716. In a reaction of the type A+B C+D one could ensure it to be a first order reaction by :
(a) Increasing the temperature
(b) Increasing the concentration of a product
(c) Increasing the concentration of a reactant
(d) Adding a catalyst
Ans: (c)
________________________________________
Q1717. The gas dissolved in water that makes it basic is :
(a) ammonia
(b) sulphur dioxide
(c) hydrogen
(d) carbon dioxide
Ans: (a)
________________________________________
Q1718. Heavy water is
(a) Deuterium
(b) Rain water
(c) Tritium oxide
(d) Deuterium oxide
Ans: (d)
________________________________________
Q1719. Which one of the following vegetable oils is used in the manufacture of paints?
(a) Palm oil
(b) Sunflower oil
(c) Linseed oil
(d) Cottonseed oil
Ans: (c)
________________________________________
Q1720. Which is known as carbolic acid?
(a) Phenol (b) Ethanol
(c) Acetic acid (d) Oxalic acid
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

In organic compounds, nitrogen is estimated by

Next Story

Which of the following does the Nucleus of an atom consist of?

Latest from Blog