Which of the following does the Nucleus of an atom consist of?

3 mins read

Q1721. Which of the following does the Nucleus of an atom consist of?
(a) Protons and neutrons
(b) Protons and electrons
(c) Electrons
(d) Protons
Ans: (a)
________________________________________
Q1722. What is a Bakelite ?
(a) Solution (b) Acid
(c) Base (d) Polymer
Ans: (d)
________________________________________
Q1723. Which is the highest quality of hard coal?
(a) Anthracite
(b) Bituminous
(c) Lignite
(d) Peat
Ans: (a)
________________________________________
Q1724. Adding Cl2 to benzene in the presence of AlCl3 is an example of :
(a) Elimination reaction
(b) Substitution reaction
(c) None of the options
(d) Addition reaction
Ans: (b)
________________________________________
Q1725. Which of the following vitamins is generally excreted by human in urine?
(a) Vitamin B (b) Vitamin C
(c) Vitamin D (d) Vitamin E
Ans: (*)
________________________________________
Q1726. Which of the following acids serves as an electrolyte in a lead storage battery?
(a) Sulphuric acid
(b) Lactic acid
(c) Hydrochloric acid
(d) Nitric acid
Ans: (a)
________________________________________
Q1727. What are the components responsible for acid rain?
(a) Nitrogen monoxide (NO) and Carbon monoxide (CO)
(b) Sulphur dioxide (SO2) and Nitrogen oxides (NOx)
(c) Carbon dioxide (CO2) and Carbon monoxide (CO)
(d) Oxides of carbon (COx) and Oxides of nitrogen (NOx)
Ans: (b)
________________________________________
Q1728. The biogas used for cooking is a mixture of which of the following ?
(a) Carbon dioxide and oxygen
(b) Isobutane and propane
(c) Methane and carbon monoxide
(d) Methane and carbon dioxide
Ans: (d)
________________________________________
Q1729. Chernobyl disaster is the result of pollution by
(a) Oil spill
(b) Acid rain
(c) Carbon dioxide
(d) Radioactive waste
Ans: (d)
________________________________________
Q1730. The depletion in Ozone layer is caused by ___________ .
(a) Nitrous oxide
(b) Carbon dioxide
(c) Chlorofluorocarbons
(d) Methane
Ans: (c)
________________________________________
Q1731. Trinitrotoluene is
(a) used to melt metals
(b) used to fuse two metals
(c) used as an abrasive
(d) used as an explosive
Ans: (d)
________________________________________
Q1732. The source of energy that causes the least global warming is
(a) Coal
(b) Geothermal energy
(c) Natural Gas
(d) Petroleum
Ans: (c)
________________________________________
Q1733. Which of the following is a natural polymer?
(a) Bakelite (b) Nylon
(c) Polythene (d) Starch
Ans: (d)
________________________________________
Q1734. Thermal electricity is generated by using which of these ?
(a) Coal only
(b) Coal and Natural Gas only
(c) Coal, Natural Gas and Petroleum
(d) None of these
Ans: (c)
________________________________________
Q1735. Ozone saves the biosphere by absorbing high energy radiations called _____ .
(a) Infra-red (IR)
(b) Gamma rays
(c) Ultraviolet rays (UV)
(d) X–rays
Ans: (c)
________________________________________
Q1736. Nitric acid does not react with
(a) Gold (b) Copper
(c) Zinc (d) Iron
Ans: (a)
________________________________________
Q1737. Iodex, a pain relief balm, has the smell of __________ .
(a) Methyl salicylate
(b) Ethyl salicylate
(c) Propyl salicylate
(d) Butyl salicylate
Ans: (a)
________________________________________
Q1738. What is the product formed when sodium bicarbonate is heated strongly?
(a) Sodium Carbonate
(b) Sodium Hydroxide
(c) Sodium Peroxide
(d) Sodium Monoxide
Ans: (a)
________________________________________
Q1739. Calcium salts used as fertilizer is :
(a) Calcium Carbide
(b) Calcium Carbonate
(c) Calcium Cyanide
(d) Calcium Sulphate
Ans: (d)
________________________________________
Q1740. Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because_________
(a) It is a reducing agent
(b) It is an oxidising agent
(c) It is a sterilising agent
(d) It dissolves the impurities of water
Ans: (b)
________________________________________
Q1741. The chemical that is used to ripen mangoes is
(a) Calcium sulphide
(b) Calcium carbide
(c) Calcium carbonate
(d) Calcium chloride
Ans: (b)
________________________________________
Q1742. _________ is a by product of sewage treatment and can be decomposed to produce biogas
(a) Sewage (b) Sludge
(c) Sewer (d) Scum
Ans: (b)
________________________________________
Q1743. The molecular mass of a gas is
(a) twice its vapour pressure
(b) equal to its vapour pressure
(c) half its vapour pressure
(d) not related to its vapour pressure
Ans: (a)
________________________________________
Q1744. Which of the following has pH value 7?
(a) Pure Water
(b) H2SO4
(c) Sodium Carbonate
(d) HCl
Ans: (a)
________________________________________
Q1745. The antiparticle of an electron is
(a) Positron
(b) Proton
(c) Alpha particles
(d) Beta particles
Ans: (a)
________________________________________
Q1746. During fermentation of sugar, the compound which is always formed is :
(a) Methyl Alcohol
(b) Ethyl Alcohol
(c) Acetic Acid
(d) Ethylene
Ans: (b)
________________________________________
Q1747. Particulates (< 1 μm size) remaining suspended in air indefinitely and transported by wind currents are called (a) Mists (b) Fumes (c) Aerosols (d) Smoke Ans: (c) ________________________________________ Q1748. Nitrogen fixation is a process of (a) Assimilation of nitrate (b) Utilisation of nitrogen gas (c) Conversion of organic nitrogen to proteins (d) Conversion of molecular nitrogen to ammonia Ans: (d) ________________________________________ Q1749. The most abundant element in the earth’s atmosphere is (a) Argon (b) Nitrogen (c) Oxygen (d) Krypton Ans: (b) ________________________________________ Q1750. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (a) Oxygen and Iron (b) Oxygen and Silicon (c) Silicon and Iron (d) Silicon and Aluminium Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Which one of the following elements exhibits the greatest tendency to lose electrons ?

Next Story

If water smells bad, then that odour can be removed by adding

Latest from Blog