Which of the following alloy is used in making magnet ?

2 mins read

Q1541. Which of the following alloy is used in making magnet ?
(a) Duralumin (b) Stainless steel
(c) Elniko (d)Magnalium
Ans: (c)
________________________________________
Q1542. Which of the following is the main nitrogenous waste in humans ?
(a) Ammonia
(b) Urea
(c) Uric Acid
(d) Ammonium Nitrate
Ans: (c)
________________________________________
Q1543. Which variety of coal contains recognisable traces of the original plant material ?
(a) Anthracite (b) Lignite
(c) Peat (d) Bitumen
Ans: (c)
________________________________________
Q1544. Radioactive disintegration of uranium ultimately results in formation of
(a) radium (b) thorium
(c) polonium (d) lead
Ans: (d)
________________________________________
Q1545. Which of the following pairs of materials serves as electrodes in chargeable batteries commonly used in devices such as torch lights, electric shavers, etc. ?
(a) Iron and cadmium
(b) Nickel and cadmium
(c) Lead peroxide and lead
(d) Zinc and carbon
Ans: (b)
________________________________________
Q1546. Which of the following is used to remove rust stains on cloth?
(a) Kerosene (b) Lime
(c) Oxalic acid solution
(d) Petrol
Ans: (c)
________________________________________
Q1547. Which one of the following is used to restore the colour of old oilpaintings ?
(a) Ozone
(b) Hydrogen peroxide
(c) Barium peroxide
(d) Sodium peroxide
Ans: (b)
________________________________________
Q1548. The cathode of a lead storage battery is made up of
(a) Zinc (b) Lead
(c) Lead oxide
(d) Manganese dioxide
Ans: (b)
________________________________________
Q1549. Pasteurisation of milk means–
(a) heating of milk to above 72°C
(b) heating of milk to above 62°C
(c) cooling of milk to about 62°C
(d) cooling of milk to about 10°C
Ans: (b)
________________________________________
Q1550. Type metal used in printing press is an alloy of
(a) lead and copper
(b) lead and antimony
(c) lead and bismuth
(d) lead and zinc
Ans: (b)
Q1551. The acid rain destroys vegetations because it contains
(a) nitric acid
(b) ozone
(c) carbon monoxide
(d) sulphuric acid
Ans: (d)
________________________________________
Q1552. Which of the following gases is most toxic ?
(a) Carbon dioxide
(b) Carbon monoxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Chlorine
Ans: (b)
________________________________________
Q1553. ‘Plaster of Paris’ is made by partial dehydration of
(a) epsom salt(b) gypsum salt
(c) blue vitriol (d) green vitriol
Ans: (b)
________________________________________
Q1554. The gas used for filling weather balloons is
(a) helium (b) hydrogen
(c) air (d) nitrogen
Ans: (a)
________________________________________
Q1555. What material is used to make electric heater coil ?
(a) Copper (b) Iron
(c) Silver (d) Nichrome
Ans: (d)
________________________________________
Q1556. A substance which readily forms colloidal solution in contact with water is called
(a) Extrinsic colloid
(b) Associated colloid
(c) Hydrophobic colloid
(d) Hydrophilic colloid
Ans: (d)
________________________________________
Q1557. Vulcanization of rubber is carried out by adding
(a) Sulphur (b) Carbon
(c) Ozone (d) Phosphorus
Ans: (a)
________________________________________
Q1558. Which of the following chemicals is used in photography ?
(a) Aluminium hydroxide
(b) Silver bromide
(c) Potassium nitrate
(d) Sodium chloride
Ans: (b)
________________________________________
Q1559. Which one of the following acids is used in battery ?
(a) Hydrochloric acid
(b) Hydrofluoric acid
(c) Sulphuric acid
(d) Sulphurous acid
Ans: (c)
________________________________________
Q1560. German silver used for making utensils is an alloy of
(a) copper, silver, nickel
(b) copper, zinc, nickel
(c) copper, zinc, aluminium
(d) copper, nickel, aluminium
Ans: (b)
________________________________________
Q1561. One of the following is used to dissolve noble metals. That is
(a) Nitric acid
(b) Hydrochloric acid
(c) Sulphuric acid
(d) Aqua ragia
Ans: (d)
________________________________________
Q1562. The major harmful gas emitted by automobile vehicles which causes air pollution is
(a) Carbon Monoxide
(b) Methane
(c) Carbon dioxide
(d) Ozone gas
Ans: (a)
________________________________________
Q1563. The chemical name of ‘Common salt’ is
(a) Sodium chloride
(b) Sodium nitrate
(c) Ammonium chloride
(d) Calcium chloride
Ans: (a)
________________________________________
Q1564. Percentage of lead in lead pencils is
(a) 0 (b) 31-66
(c) 40 (d) 80
Ans: (a)
________________________________________
Q1565. Ruby and sapphire are oxides of
(a) copper (b) tin
(c) iron (d) aluminium
Ans: (d)
________________________________________
Q1566. Sea water can be purified by the process of
(a) distillation
(b) evaporation
(c) filtration
(d) fractional distillation
Ans: (a)
________________________________________
Q1567. Which gas does not form the part of atmosphere ?
(a) Nitrogen (b) Helium
(c) Chlorine
(d) None of the above
Ans: (c)
________________________________________
Q1568. The residue left after extracting juice from sugarbeet and sugarcane is called
(a) molasses (b) bagasse
(c) whey (d) biomass
Ans: (b)
________________________________________
Q1569. Candle is a mixture of
(a) Paraffin was and stearic acid
(b) Bees wax and stearic acid
(c) Higher fatty acids and stearic acid
(d) Bees wax and paraffin wax
Ans: (a)
________________________________________
Q1570. What is the maximum Water Vapour content in the atmosphere?
(a) 2 to 3 per cent
(b) 3 to 4 per cent
(c) 4 to 5 per cent
(d) 5 to 6 per cent
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

In hydel power station, the motion produced in turbines is due to

Next Story

Zinc sulphide is commonly used as

Latest from Blog