If water smells bad, then that odour can be removed by adding

2 mins read

Q1751. If water smells bad, then that odour can be removed by adding
(a) alum
(b) bleach
(c) activated carbon
(d) deactivated nitrogen
Ans: (c)
________________________________________
Q1752. Pencillin is extracted from —
(a) yeast (b) algae
(c) fungus (d) lichen
Ans: (c)
________________________________________
Q1753. Which wood will become useless soon after exposing in the open air ?
(a) Soft wood
(b) Fibrous wood
(c) Wet wood
(d) Hard wood
Ans: (c)
________________________________________
Q1754. Which of the following diseases affects women easily than that of men ?
(a) Heart attack
(b) Hepatitis
(c) Joint arthritis
(d) Arthritis
Ans: (a)
________________________________________
Q1755. Onion is a modified form of
(a) leaf (b) stem
(c) root
(d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q1756. Animals do not have enzyme systems which enable them to make use of the energy from :
(a) fat (b) water
(c) protein
(d) carbohydrate
Ans: (a)
________________________________________
Q1757. The disease caused by Asbestos is :
(a) Emphysema (b) Paralysis
(c) Diarrhoea (d) Dysentery
Ans: (a)
________________________________________
Q1758. Which of the following is the largest living bird ?
(a) Eagle (b) Peacock
(c) Ostrich (d) Kiwi
Ans: (c)
________________________________________
BIOLOGY & ECOLOGY
Q1759. Fruits of this plant are found underground :
(a) Potato (b) Carrot
(c) Groundnut (d) Onion
Ans: (c)
________________________________________
Q1760. ‘ELISA’ test is employed to diagnose :
(a) Polio virus
(b) AIDS antibodies
(c) Tuberculosis bacterium
(d) Cancer
Ans: (c)
________________________________________
Q1761. Labourers who do hard manual labour develop thick skin on their palms and soles due to :
(a) thick epidermis
(b) thick dermis
(c) thick subcutaneous tissue
(d) All of these
Ans: (d)
________________________________________
Q1762. Anglo-Nubian is a breed of :
(a) sheep (b) goat
(c) poultry (d) cattle
Ans: (b)
________________________________________
Q1763. Rod shaped bacteria is called
(a) Bacillus (b) Spirillum
(c) Coccus (d) Coma
Ans: (a)
________________________________________
Q1764. Which of the following blood groups may be present in the children of a couple having blood groups A and B, respectively?
(a) A and B only
(b) A, B and AB
(c) A, B, AB and O
(d) AB only
Ans: (c)
________________________________________
Q1765. Pathogenic bacteria secrete
(a) Antigens (b) Antibodies
(c) Hormones (d) Interferons
Ans: (a)
________________________________________
Q1766. Who discovered Cholera germs?
(a) Robert Koch
(b) Rene Laennec
(c) Dreser
(d) Hansen
Ans: (a)
________________________________________
Q1767. Which of the following is NOT included in the Technology Mission?
(a) Oil seeds (b) Pulses
(c) Maize (d) Vegetables
Ans: (d)
________________________________________
Q1768. Adherent mucoid alkaline substance covering the inner lining of stomach is to :
(a) digest starch
(b) act against bacteria
(c) prevent the action of pepsin of mucosa
(d) prevent viral infection
Ans: (c)
________________________________________
Q1769. Which of the following blood cells is compulsory for blood coagulation ?
(a) Platelets
(b) Red Blood Corpuscles
(c) White Blood Corpuscles
(d) Lymphocites
Ans: (a)
________________________________________
Q1770. What may be the cause of malfunctioning of thyriod gland ?
(a) Iodine deficiency
(b) Iron deficiency
(c) Calcium deficiency
(d) Vitamin C
Ans: (a)
________________________________________
Q1771. Which one of the following is found only in women ?
(a) Thyroid (b) Pituitary
(c) Ovary (d) Adenoid
Ans: (c)
________________________________________
Q1772. Which of the following hormone is released in excess quantity during excitement ?
(a) Cortisone (b) Serotonin
(c) Adrenaline (d) Oestrogen
Ans: (d)
________________________________________
Q1773. What is the chromosome number in a human ovum ?
(a) 24 (b) 46
(c) 48 (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
Q1774. Which organ of the body never rests?
(a) Muscles (b) Nerves
(c) Tongue (d) Heart
Ans: (d)
________________________________________
Q1775. The branch of agriculture which deals with the feeding, shelter, health and breeding of the domestic animals is called
(a) Dairy Science
(b) Veterinary Science
(c) Poultry
(d) Animal Husbandry
Ans: (b)
________________________________________
Q1776. Which one of the following is not a digestive enzyme ?
(a) Pepsin (b) Renin
(c) Insulin (d) Amylopsin
Ans: (c)
________________________________________
Q1777. Which of the following foodcrops has the maximum content of proteins ?
(a) Cassava (b) Soyabean
(c) Wheat (d) Maize
Ans: (b)
________________________________________
Q1778. BCG vaccination is to be given to a new-born child
(a) immediately after birth
(b) within 48 hours
(c) within seven days
(d) within six months
Ans: (b)
________________________________________
Q1779. Human kidney disorder is caused by the pollution of–
(a) Cadmium (b) Iron
(c) Cobalt (d) Carbon
Ans: (a)
________________________________________
Q1780. Yawning occurs–
(a) due to excess concentration of CO2 in blood
(b) due to excess concentration of CO2 in lungs
(c) due to excess concentration of O2 in lungs
(d) None of these
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Which of the following does the Nucleus of an atom consist of?

Next Story

‘Darwin finches’ refer to a group of :

Latest from Blog