‘Darwin finches’ refer to a group of :

/////////
2 mins read

Q1781. ‘Darwin finches’ refer to a group of :
(a) Fishes (b) Lizards
(c) Birds (d) Amphibians
Ans: (c)
________________________________________
Q1782. Which one of the following is an abnormal constituent of urine ?
(a) Creatinine (b) Urea
(c) Uric acid (d)Ketone bodies
Ans: (d)
________________________________________
Q1783. A test tube baby means :
(a) a baby grown in a test tube.
(b) embryo fertilised in uterus and developed in test tube.
(c) embryo fertilised and developed in uterus.
(d) fertilisation in vitro and then transplantation in the uterus.
Ans: (d)
________________________________________
Q1784. What is the number of chromosomes in a normal human body cell ?
(a) 43 (b) 44
(c) 45 (d) 46
Ans: (d)
________________________________________
Q1785. Carbohydrate is stored in the body as
(a) glucose (b) starch
(c) glycogen (d) sucrose
Ans: (c)
________________________________________
Q1786. EEG is used to detect the functioning of
(a) Heart (b) Lung
(c) Kidney (d) Brain
Ans: (a)
________________________________________
Q1787. What part of the eye gets inflamed and becomes pink when dust gets into ?
(a) Cornea (b) Choroid
(c) Conjunctiva (d) Sclerotic
Ans: (c)
________________________________________
Q1788. The main function of white blood cells in the body is to
(a) carry oxygen
(b) help in clot formation
(c) produce more red cells
(d) protect body against diseases
Ans: (d)
________________________________________
Q1789. Which of the following tests helps in diagnosis of cancer ?
(a) Urine test (b) Blood test
(c) Biopsy (d) X-Ray
Ans: (c)
________________________________________
Q1790. Which components of light are absorbed by chlorophyll ?
(a) Violet and red
(b) Indigo and orange
(c) Blue and red
(d) Violet and yellow
Ans: (a)
________________________________________
Q1791. An ant can see the objects all around it due to the presence of
(a) Simple Eyes
(b) Eyes over the head
(c) Well-developed eyes
(d) Compound eyes
Ans: (d)
________________________________________
Q1792. Which animal produces the biggest baby ?
(a) Camel (b) Lion
(c) Elephant (d) Blue Whale
Ans: (d)
________________________________________
Q1793. Which of the following is not a component of chlorophyll ?
(a) Hydrogen (b) Magnesium
(c) Carbon (d) Calcium
Ans: (d)
________________________________________
Q1794. Which of the following is considered to be the best cholesterol ?
(a) VLDL (b) LDL
(c) HDL (d) Triglycerids
Ans: (c)
________________________________________
Q1795. Two richest known sources of edible protein are
(a) meat and eggs
(b) milk and vegetables
(c) soyabean and groundnut
(d) some type of algae and other micro-organisms
Ans: (c)
________________________________________
Q1796. Which from the following diseases usually spreads through milk?
(a) Tuberculosis
(b) Jaundice
(c) Diphtheria
(d) Cholera
Ans: (a)
________________________________________
Q1797. Study of field crops is called
(a) Pomology (b) Agronomy
(c) Olericulture(d) Floriculture
Ans: (b)
________________________________________
Q1798. Insects responsible for transmitting diseases are called
(a) Vector (b) Transmitter
(c) Drones (d) Conductor
Ans: (a)
________________________________________
Q1799. Founder of Homeopathy is
(a) Samuel Hahnemann
(b) Hippocrates
(c) Charaka
(d) Sushrutha
Ans: (a)
________________________________________
Q1800. What is the normal blood sugar level of a human being?
(a) Close to 10 mg/ml
(b) 120 – 150 mg/dl
(c) 80 – 90 mg/dl
(d) 150 – 200 mg/dl
Ans: (b)
Q1801. Which one of the following is true regarding plant cells and animal cells ?
(a) Plant cells contain chloroplast while animal cells do not.
(b) Plant cells are small while animal cells are large in size
(c) Plant cells contain nucleus while animal cells do not
(d) Plant cells and animal cells are similar in all respects
Ans: (a)
________________________________________
Q1802. The seeds of certain plants fail to germinate if they do not pass through the digestive tract of fruit-eating birds. This is due to
(a) hibernation
(b) seed coat impermeability
(c) infertility
(d) vegetative reproduction
Ans: (b)
________________________________________
Q1803. Deficiency of vitamin D in children causes
(a) beriberi (b) pellagra
(c) rickets (d) scurvy
Ans: (c)
________________________________________
Q1804. During photosynthesis green plants absorb
(a) nitrogen
(b) carbon dioxide
(c) carbon monoxide
(d) oxygen
Ans: (b)
________________________________________
Q1805. Through ‘Photosynthesis’ green plants generate
(a) inorganic materials
(b) minerals
(c) organic materials
(d) nutrients
Ans: (c)
________________________________________
Q1806. Which of the following hormones is released in excess quantity during excitement ?
(a) Cortisone (b) Serotonin
(c) Adrenaline (d) Oestrogen
Ans: (c)
________________________________________
Q1807. Which part of human body is first highly affected by nuclear radiation ?
(a) Eyes
(b) Lungs
(c) Skin
(d) Bone Marrow
Ans: (c)
________________________________________
Q1808. Cancer is a disease where we find uncontrolled
(a) cell division
(b) cell swelling
(c) cell inflammation
(d) cell deformity
Ans: (a)
________________________________________
Q1809. Which one of the following can be synthesized by Liver ?
(a) Vitamin – A
(b) Vitamin – E
(c) Vitamin – D
(d) Vitamin – K
Ans: (d)
________________________________________
Q1810. Ripe grapes contain
(a) Fructose (b) Sucrose
(c) Galactose (d) Glucose
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

If water smells bad, then that odour can be removed by adding

Next Story

The enzyme in whose presence glucose and fructose are converted into alcohol is

Latest from Blog